Antònia Vidal Ginesta

L’Antònia Vidal va nàixer el 15 d’octubre de 1905 a casa Jaumetó d’Alós d’Isil. Estava casada amb en Joan Cortina Esplandiu, originari d’Unarre, i tenia dos fills, en Joan i la Maria Dolors. La família vivia a Alós, allí l’Antònia es feia càrrec d’un petit establiment de restauració instal•lat a la mateixa casa. Aquesta activitat es compaginava amb la ramaderia.
El dia 26 de maig de 1938, un grup de guàrdies civils es presentà a Alós de bon matí, preguntant per alguns dels veïns. Anaren a la taverna de casa Jaumetó, preguntant per en Joan Cortina. L’Antònia els va convèncer que era en unes bordes molt allunyades, amb el ramat i que trigaria a tornar. Els guàrdies van romandre a esperar-lo a l’establiment de casa Jaumetó, menjant i bevent.
Cap al vespre, amb la casa plena de guàrdies, Antònia Vidal, que estava embarassada, Mercè Comenge (una noia de 15 anys que estava llogada a la casa), i els dos fills del matrimoni es van escapar per una finestra i van fer cap al paller sense ser vistos. Tots cinc van fugir en direcció cap al port de Salau. El dia 28 arribaren al poble de Salau, l’Antònia Vidal, els seus fills i Mercè Comenge van continuar immediatament el viatge. L’Antònia necessitava assistència mèdica a conseqüència del seu estat i va haver de romandre a l’hospital de Saint-Girons durant 4 dies. Posteriorment foren traslladats fins a Clermont-Ferrand, on foren acollits al Centre d’Hébergement des Refugiés Espagnols de la ciutat. Allí va nàixer la seva tercera filla, l’Hortènsia, que va morir pocs mesos després.

Exili1938