Farrera
Vers el dia 20 d’abril de 1938, l’avenç de les tropes franquistes pel Pallars es va aturar. Les tropes rebels havien ocupat la Val d’Aran. En aquest moment es produeix una estabilització de les conquestes i els avenços territorials. Si bé durant els dies anteriors s’havien vist unitats franquistes d’exploració en molts punts de la comarca, resultava molt difícil mantenir-ne la presència i una ocupació efectiva. D’aquesta manera, veurem com per exemple Burg, Farrera, o Tírvia, passaran altre cop a mans republicanes o bé quedaran en terra de ningú, com fou el cas de Ribera de Cardós.
19/04/1938: “En el sector de Sort, al norte del río Magdalena, nuestras fuerzas han reconquistado los pueblos de Farrera y Burch y la cota 1.067”
Partes oficiales de guerra (1936-1939) II. Ejército de la República, Librería Editorial San Martín, Madrid, 1978.
El poble de Farrera, va ser recuperat per l’exèrcit republicà. Els soldats s’instal•laren a la població i començaren a fortificar-se al bosc de Montesclado. Per la seva banda, l’exèrcit rebel també va anar situant les seves posicions al Roc Roi, Terveu i la Bana.
El dia 21 de juny, Farrera va ser fortament bombardejada, de resultes d’aquest atac va morir la veïna de la població Amàlia Lladós de casa Sarret. Pocs dies després, els soldats republicans obligaven a tots els habitants a abandonar el poble i a refugiar-se durant un temps a les bordes de Conflent.
21/06/1938: “Ens ha despertat avui la nostra aviació que ha bombardejat les posicions enemigues. L’artilleria enemiga ha canonejat insistentment Ferreres, on ha causat dos morts i algun ferit. També ha caigut un obús a Burg”
TARRÉS, Pere, El meu diari de guerra, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona, 2004.
Com a conseqüència dels atacs, l’escola va quedar totalment destruïda. Era un edifici de tres plantes, construït a principis del segle XX per tal d’acollir els infants de Farrera, Montesclado, Burg, Mallolís i Glorieta.