Pobla de Segur

Durant els anys 1937 i 1938, les centrals hidroelèctriques situades als rius Segre, la Noguera Pallaresa i Flamisell van ser bombardejades en diverses ocasions. L’objectiu d’aquests bombardejos fou provocar talls en el subministrament elèctric que entorpissin la producció de les fàbriques situades a la província de Barcelona. Tot i la llunyania del front en aquell moment, les centrals pròximes a la Pobla foren, des de l’inici de la guerra, objectiu militar donada la seva importància estratègica.
L’ocupació dels Pallars per part de les tropes rebels, l’abril de 1938, situà la zona al bell mig de les operacions militars. El 7 d’abril de 1938, les tropes de l’exèrcit rebel arribaven a la Pobla. Allí hi va quedar establerta la 63a Divisió comanada pel general Heli Rolando Tella Cantos. Les posicions franquistes van quedar situades al marge esquerra del riu, entre Sant Corneli i Esplà.

[01/06/1938]: “Con intenso apoyo de artillería, los facciosos atacaron nuestras posiciones inmediatas a Pobla de Segur, siendo rechazados rotundamente, después de dos horas de lucha, en las que los asaltantes sufrieron extraordinario número de bajas”

Partes oficiales de guerra (1936-1939) II. Ejército de la República, Librería Editorial San Martín, Madrid, 1978.