Les deportacions a l’Aragó

La població civil que va romandre al Pallars després de l’ocupació del territori per part de les tropes rebels, va patir una forta repressió que va provocar l’assassinat de 72 persones i la deportació de moltíssimes més cap a l’Aragó.

Es desconeix el nombre exacte de deportats i les dates d’aquests trasllats forçosos de població. Tot sembla indicar, però, que la majoria foren dutes a terme el maig de 1938 i que la destinació foren pobles de la província d’Osca com Tormos o Ayerbe.

Les persones deportades foren, sobretot, dones, infants i gent gran, familiars directes d’aquells que havien participat en política formant part dels ajuntaments o dels comitès locals. Les tropes feixistes, acudien a les poblacions i concentraven a les famílies, després els feien pujar en camions que recollien altra gent d’altres pobles. Ningú no sabia cap a on eren traslladats.

Els deportats pallaresos van romandre a les poblacions aragoneses fins després del final de la guerra i retornaren al Pallars cap a la primavera o l’estiu de 1939, després de fer alguna part del trajecte a peu.