L'ocupació del Pallars
El dia 6 d’abril de 1938 les tropes franquistes procedents del Pont de Montanyana van ocupar els pobles de Sant Adrià, Claret, Puigverd, Fígols i Talarn, aconseguint a la vegada passar a l’altre costat de l’embassament de Sant Antoni i ocupant la central hidroelèctrica de Talarn.
A la matinada del dia set, ocuparen Tremp i amb camions requisats van formar dues columnes que seguiren la carretera i arribaren pel sud fins al pas de Terradets, i pel nord fins a la Pobla de Segur, aconseguint així el control de totes les centrals hidroelèctriques de la zona.
Els dies següents les unitats franquistes prosseguiren l’ocupació en dues direccions: cap al nord, en direcció a la Vall d’Aran i cap a l’est, pel mig de la Conca, van utilitzar com a eix la carretera de Tremp a Artesa de Segre ampliant el , a l’altre costat del riu Noguera Pallaresa. Amb això perseguien un doble objectiu: controlar l’única carretera que comunicava cap a l’interior de Catalunya; i crear més espai defensiu per protegir les recents ocupades centrals hidroelèctriques.
Al nord anaren ocupant els pobles de Gerri de la Sal, Baro, Sort, Llavorsí, Esterri d’Àneu i el dia 20, un cop ocupada la Vall d’Aran, arribaren a la frontera amb França.
En pocs dies i amb poques baixes, l’exèrcit franquista havia ocupat totes les centrals hidroelèctriques i gairebé tot el Pallars.
[18/04/1938] En los sectores del Pirineo se desarrolla desde hace varios días una violentísima batalla en la que las fuerzas republicanas hacen gala de admirable resistencia y elevado espíritu combativo. A pesar del derroche de material de guerra de todas clases que hacen los rebeldes, éstos son detenidos por nuestros soldados, que les causan gran número de bajas
Partes oficiales de guerra (1936-1939) II. Ejército de la República, Librería Editorial San Martín, Madrid, 1978.